Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013



Ο ΠΗΝΕΙΟΣ - ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΜΑΣ

Ο Πηνειός είναι ο κύριος και αξιολογότερος ποταμός της Θεσσαλίας, πηγάζει από την Πίνδο, περνάει κοντά στην Καλαμπάκα και βγαίνει στη θεσσαλική πεδιάδα.
Ο Πηνειός μαζί με τους παραπόταμούς του αποτελεί για τη Θεσσαλία το μοναδικό υδάτινο αποδέκτη. Η Θεσσαλική περιοχή, με έναν πληθυσμό περίπου 500.000 κατοίκων, είναι κυρίως γεωργική με μικρή βιομηχανική δραστηριότητα. 

Οι ανάγκες πόσιμου νερού της Λάρισας καλύπτονταν μέχρι το 1986 αποκλειστικά από τον Πηνειό. Όμως η συνεχώς αυξανόμενη κατανάλωση νερού και η αύξηση της καλλιέργειας βαμβακιού στη θεσσαλική πεδιάδα, η οποία απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού, σε συνδυασμό με τη ρύπανση του ποταμού από φυτοφάρμακα, οδήγησε στην αναζήτηση νέων πηγών νερού. Έτσι από το 1990, οι ανάγκες πόσιμου νερού της Λάρισας καλύπτονται 100% από υπόγεια νερά που προέρχονται από γεωτρήσεις.
.

Ο Πηνειός (αργυροδίνης κατά τον Όμηρο) έλαβε τη σημερινή μορφή, μετά την απομάκρυνση των υδάτων της άλλοτε μεγάλης Θεσσαλικής λίμνης, από ρήγμα που δημιουργήθηκε στην κοιλάδα των Τεμπών.
Σύμφωνα με την μυθολογία ήταν γιος του Ωκεανού και της Τιθύος και πατέρας της νύμφης Δάφνης, ιέρειας της Μητέρας Γης. Τη Δάφνη κυνήγησε ο Απόλλων και όταν την έφθασε αυτή επεκαλέσθη τη Μητέρα Γη, η οποία την εξαφάνισε και στη θέση της άφησε το φυτό δάφνη. Ο Πηνειός ήταν επίσης ο πατέρας του βασιλιά των Λαπιθών Υψέα.
Το μήκος του φθάνει τα 205 m και είναι ο 3ος σε μήκος ποταμός της Χώρας. Διαρρέει τη Θεσσαλική πεδιάδα και τροφοδοτείται από τα νερά πολλών  παραποτάμων. Μετά την Λάρισα δημιουργεί έντονους μαιανδρισμούς, διέρχεται την κοιλάδα των Τεμπών και εκβάλλει στο Αιγαίο σχηματίζοντας μικρό Δέλτα.
Διαθέτει σημαντικά παραποτάμια δάση, μεγάλη ποικιλότητα στην πανίδα και εκταταμένες θίνες στο Δέλτα του.








Από τα δυτικά μέσα στον Θεσσαλικό κάμπο, ο Πηνειός συναντά την Λάρισα, όπου στρέφεται βόρεια. Κατόπιν, συναντώντας τους πρόποδες του κάτω Ολύμπου, στρέφεται ανατολικά και διασχίζει αγριεύοντας τα στενά στο Βερνέζι. Αυτό είναι το πιο ενδιαφέρον, το «λευκό» κομμάτι του ποταμού, λόγω στενότητας του μέρους και διαμόρφωσης της κοίτης του. Παράλληλα όμως, είναι και το πιο άγνωστο, παρ΄ όλη την ομορφιά του τοπίου και ιδιαίτερου αθλητικού ενδιαφέροντος σαν rafting, λόγω του ότι οι περισσότεροι από εμάς βλέπουμε ένα άλλο, ήρεμο ποτάμι να διασχίζει την κοιλάδα των Τεμπών καθώς ταξιδεύουμε στην εθνική οδό. 

άλλο, ήρεμο ποτάμι να διασχίζει την κοιλάδα των Τεμπών καθώς ταξιδεύουμε στην εθνική οδό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου